Как забогатяха мутри, палили Партийния дом?

Едно интервю пред Таня Джоева, в-к Труд, 24 август 2009 г. (оригинална статия)

Режисьорката Малина Петрова, автор на филма “Приключено по давност”, пред Таня Джоева

– Г-жо Петрова, утре стават 19 г. от пожара на бившия Партиен дом. Истината около ключовото събитие остана скрита. За случилото се в нощта на 26 август 1990 г. днес разказва само вашият филм “Приключено по давност”.

– Така е. Много вода изтече от събитието насам и ако някой нещичко беше направил за разкриване на истината, филмът едва ли щеше да трае 167 минути. Но зрителите стоят и гледат.

– От премиерата минаха пет месеца. В киносалоните документалната лента се радва на интерес, а нито една телевизия не го излъчи досега. Защо?

– На прожекциите има и правостоящи. Но наистина досега не го показа нито една телевизия. Нещо повече – редно беше националната телевизия да го излъчи. От БНТ могат да ви кажат, че не знаят за филма. Не е вярно. Знаят. Не беше удобно да го покажат при предишната власт.

– Може да го излъчат при сегашната?

– Може. Знаете, че заведохме дело срещу Народното събрание за отказ да допуснат наш екип за снимки за 2 дни в сградата на бившия Партиен дом. Спечелихме го. Но още никой не е изпълнил решението на съда. Искам да благодаря на “Труд”, защото бяхте единствените, които написаха за проблема.

– Ако сегашният парламент поправи грешката на стария, ще снимате ли, след като филмът вече е готов?

– Защо не? Ще пусна кадрите като нов епилог. Изпълнението на съдебното решение е тест за новите управляващи. Като твърдят, че искат да се разкрие истината за прехода, нека депутати и министри дойдат утре, 26 август, от 17,30 ч в Дома на киното да гледат филма. Нека им се признае за работно време. Ще видят как е зачената прочутата ни мафия. Оттук трябва да започнем да разплитаме чорапа. 20 г. се чудим защо ни управляват бандити. Ами защото са в комбина с бандитите! Вижда се във филма.

– Вашият филм доказва участието в палежа на дебеловратите момчета с бухалките – палеж, изпипан и манипулиран.

– По време на разследванията и снимките имах нееднократни свидетелства, че някои от участниците веднага след това се оказват със скъпи магазини и имоти в центъра на София. Карат скъпи коли. Как става това?! Готова съм да дам материалите на всеки, който има интерес към темата. Нека направи свое разследване.

– За разлика от прикритите участници в палежа как живеят тези, срещу които основно се водеше следствието? Човекът факла Пламен Станчев, който плашеше, че ще се самозапали, Евгения Саман от Града на истината?

– И преди, и сега – на дъното. Били са бити, влачени от разпит на разпит, нямали са работа. Не снимах къщата на Станчев по негова молба. Живее в крайна бедност. Трябва да бъде пощадено човешкото му достойнство. Сигурно хора от групата са участвали в палежа, влизали са в сградата. Но е ясно, че са били манипулирани. Сценарият е дело на умни глави. Машинацията е мащабна.

– Да ви призная, впечатлена от филма, попитах президента Желю Желев – един от основните фигури в разказа ви, кой подпали Партийния дом. Горчивият отговор бе, че бившите комунисти го организираха, но нашите бяха манипулирани да го извършат. Вашият отговор какво гласи?

– Три часа разказвам кой го е подпалил, а всички искат отговор с едно изречение. Питат ме – партията ли го подпали. Да, има активни участници от партията, има и от опозицията. Вплетени са интересите на много групи и хора.

– Впрочем, и на чужди специални служби.

– Без съмнение.

– За да станат ясни крупните интереси, нека кажем какво изгоря в онази нощ?

– Най-пострадали се оказаха стаи, където са се съхранявали ключови документи – за финансирането на партията, за изнасянето на капитали, секретни решения на Политбюро. Друг е въпросът дали наистина са изгорели. За палежа има сериозна подготовка. Човек от охраната и от видеонаблюдението разказва, че през последните 10 дни преди пожара е имало необичайно движение.

– Споделете впечатления от ключови фигури – ген. Любен Гоцев, д-р Константин Тренчев.

– Достойнство на филма е, че зрителят е съдебен заседател. Моята гледна точка присъства, но не искам да влияя и да манипулирам. Затова ми позволете да не коментирам участниците си.

– Финалът е впечатляващ. “И сега ни управлява същата симбиоза между мафия и политици” – казва един от основателите на СДС Петко Симеонов.

– Чух упрек, че тези силни думи вкарвали филма в старото противопоставяне между синьо и червено. Не съм съгласна. Участници с различни думи казваха същото. Отпадна пасаж, в който ген. Атанас Семерджиев произнесе забележителна фраза. Забележителна, защото излиза тъкмо от него: “Ясно е, че комунизмът е обречен исторически, но защо трябва да ни управляват бандити?”

Не е лов на вещици, ако разбойниците си понесат заслуженото. Не само от последните 4, а от последните 20 г. Е, някои от фигурите може да се окажат приятели на управляващите. Но щом са нарушавали закона…

– Може ли делото да бъде възобновено?

– Трябва. Този път за съзнателно подвеждане на общественото мнение и за лансиране на невярна версия. Не са разпитвани ключови свидетели. Например Петър Бояджиев (бел. авт. – провален като кандидат-премиер след Филип Димитров заради двойно гражданство). В писмо до главния прокурор Иван Татарчев иска да даде показания. Но не е повикан. Народното събрание да се поинтересува защо анкетната комисия във ВНС подкрепя само една от версиите – че е дело на лумпени. В тази комисия е и ген. Любен Гоцев, и Георги Пирински, който не ме допусна да снимам в бившия Партиен дом.

– Кои отказаха да застанат пред вашата камера?

– Следователят по делото Румен Андреев, доскоро зам.-министър в МВР. Месеци наред го чаках, но не дочаках да го питам защо от четири версии той залага навремето основно на тази, че лумпени са подпалили сградата. Не дочаках и Румен Сербезов (бел. авт. – министър при Тодор Живков, през 1990 г. депутат и секретар на ВС на БСП) въпреки настояванията ми, че името му е сериозно замесено. Каза ми, че като управител на “Токуда” сега се интересувал от здравето на нацията. Нека бъде извикан пред депутатите да каже какво е правил в нощта на пожара. Много хора не искат да се говори нито за палежа, нито за филма. Ако лентата ми беше фалшификат, все някой щеше да скочи. Но мълчат, предпочитат да се забрави. Ако съм излъгала, нека ме разследват и съдят.

Филмът „Приключено по давност“ е качен за свободно гледане в YouTube канала ми, както и  цялата ми филмография.