Филми

„Кристалът на душата“/ „The Crystal of the Soul“ (2016) (English subtitles)

Изпълнила се е най-голямата мечта на героите от филма „Децата на Мария Магдалена“ – да имат свой дом и някой да ги обича. Как преоткриват света извън дома за изоставени деца и какво е записано в кристала на душите им.

* * *

„Заличаване“ / „Obliteration“ (2012) (English subtitles)
Филм за унищожаването на българското Черноморие, Странджа, Черно море, природата на България и българския дух, както и за неравната борба на обществото срещу мафията.

* * *

„Приключено по давност“ / „Statute Of Limitations“ (2009) (English subtitles)
За палежа на Партийния дом на 26 август 1990 г. и за българския преход.

* * *

„Духът и камъните“ (2006)
Филм за големия български поет Кирил Христов и за затрупаната история.

* * *

„Децата на Мария-Магдалена“ (2001)
За изоставените деца, за техните малки радости и надежди.

* * *

„Балкански уроци по история“ (1999)
Историк, политолог, банкер и художник се опитват да си отговорят на въпроса – възможен ли е общобалкански учебник по история, който да ни позволи да живеем заедно на Балканите.

* * *

„Реката“ (1995)
За хората от двете страни на една гранична река и грамадите на омразата.

* * *

„Раздвоено сърце“ / „A Heart Divided In Two“ (1993) (English subtitles)
Филм за спасените български евреи по време на Втората световна война и пожертваните от окупираните територии на Беломорска Тракия и Македония.

* * *

„Сърцето умира последно“ (1991)
Филм за процеса срещу Трайчо Костов, обесен по скалъпено обвинение през 1949 г.

* * *

„Фермата“ (1988)
За първия „герой на социалистически труд“ Петър Пазачев, превърнат в нагледна агитация, и за това кой и как съсипа българското селско стопанство.

* * *

„Пантеон“ (1987)
През 1987 година група ученици разбиват Пантеона на загиналите антифашисти в Морската градина на Бургас. Заради общественото положение и авторитета на родителите инцидентът е потулен, а снимките на документалното разследване – спрени.

* * *

„Виновни няма“ (1986)
Годината е 1986. Ученици са разбили кабинетите по физика и химия на училището си. Събрания и колективи осъждат постъпката на провинените. Търсят се виновни, но виновни няма.

* * *

„Човек не е остров“ (1985)
Джем-сешън в двора на Археологическия музей във Варна с участието на музиканти от Пловдив, художници от Варна, Йълдъз Ибрахимова и Теодосий Спасов.

* * *

„Тетевенска 24“ (1984)
Свидетелство какво се е извършвало на този адрес („днешна „Будапеща“) преди 9 септември 1944 г. в „канцелариите“ на РО-2 (разузнавателен отдел).

* * *

„Синът на Мария“ (1983)
Игрален филм. Млад журналист попада на интересен случай – самоубийство. Журналистът е готов на всичко, за да направи удар с очерка си.

* * *

„Пътешествие“ (1980)
Игрален филм. В първите месеци след Деветосептемврийския преврат през 1944 г. запалени от приключенията на Магелан деца решават да предприемат околосветско пътешествие.  Но „новото“ време има нужда от друг тип герои и „новите хора“ няма да подбират средства, за да ги направи по свой образ и подобие.

One thought on “Филми

  1. Pingback: Русенският комитет – гражданска солидарност за една нощ - Тоест

Коментарите са забранени.