Енциклопедия на злото – част 3

<< Към част 2

Пропагандата е постигнала желания резултат. Малко са онези, които се съмняват. Повечето не подозират чудовищната манипулация.

В нея най-активни са Софийската и Пловдивската партийни организации. “Диригентът” на софийската кампания, Тодор Живков, е особено усърден и това усърдие ще бъде възнаградено – ще стане член на Политбюро, негов секретар, председател на Държавния съвет и ще управлява България до прочутия Ноемврийски пленум на БКП през 1989 година.

Обвинителният акт, възмутил целокупния български народ, е пълен с английски и американски резиденти и шпиони, югославски агенти в лицето на Тито и неговата клика, всевъзможни проводници на англо-американския империализъм, както и на местни предатели, провокатори, вредители и саботьори, организирани от Трайчо Костов.

Колко енергия, за да се заблуди обществото! Колко хора са впрегнати в измислянето, документирането, разкриването и изобличаването на собствената си фантастична измислица!

Но да се върнем към действителността.

Няма да се спираме на известните факти: как в Москва Сталин казал на Трайчо Костов: ”Подлец! Свали си очилата!”, нито на последвалите съвещанията, пленуми, самокритики, изключване от Партията – всичко, за да се угоди на гръмовержеца от Кремъл.

gordiana2

Гордиана Начева, съпруга на Никола Начев: „Аз все мисля, когато сега се връщам назад, че началото на процесите, първите така заченки на обвинения трябва да се търсят на Петия конгрес. Още тогава Христозов съобщи за арестуването на Кирил Славов, наречен английски резидент у нас. И баща ми каза: „Има да стават страшни работи“. Не минаха и два месеца от Петия конгрес, на 3 февруари 49 година арестуваха мъжа ми, брат ми и баща ми в един ден. Мъжът ми беше с ранг на заместник министър в Комитета по стопански и финансови въпроси при Трайчо Костов – Никола Начев, а баща ми по това време работеше във фабрика “Фурнир”, на която беше директор Кирил Славов. А Кирил Славов беше и председател на патриотичните индустриалци и милиони отделяха за партията. Във фабрика “Фурнир”, за да постъпи на работа някой, трябваше обезателно да бъде комунист, да бъде препоръчан от комунист.“

Разработка на „ЛУПИ“ на ДС срещу Кирил Славов

50 години след събитията останалите живи участници продължаваха да се възмущават и учудват:

Георги Чанков, член на ПБ: “Трайчо Костов крие цените и не казва на Политбюро, че ги крие! Как така? А Трайчо Костов знае, че ние нямаме никакви тайни от Съветския съюз! “

Това, че нямаме никакви тайни от Съветския съюз, едва ли би довело до тази масова истерия с телеграмите. Необходимо е нещо “пъклено”, някакъв заговор, начало на нова война (старата едва е отминала), нещо шокиращо.

Какво? Има хора, на които това им е работата, на които затова им плащат – хората “с чисти ръце, хладен ум и горещо сърце “, както е казал великият чекист Джержински.

Ето какво разкрива един от основните следователи-сценаристи, Бачи Зеев, пред Комисията по разследване на процесите от 15 май 1956 година:

КОЗОВСКИ: Кои мерки преобладаваха, начина на кръстосан разпит или насилието?

ЗЕЕВ: Насилието на общо основание.

ВЪПРОС: В какво се изразяваха методите на насилието?

ЗЕЕВ: Първото нещо, не съществуващо дотогава беше конвейерното следствие. За първи път тогава се приложи.

ДИМОВ: Със следствието на кого?

ЗЕЕВ: Със следствието на Кирил Славов. Дотогава следствие на 3 етапа не беше известно. Ние провеждахме много следствия, разпитвахме ги 5-6 часа и ги освобождавахме.

ГЛАС: Или го натупате.

ЗЕЕВ: И това е вярно.

ДИМОВ: Други форми на насилие?

ЗЕЕВ: Най-страшното е това, понеже човек се омаломощява.

ВЪПРОС: Кое?

ЗЕЕВ: Безсънието. Да го набиеш той понесе, а това непрекъснато.

КОЗОВСКИ: А други мерки, които да унижават човешкото достойнство, садистически, вулгарни, да унищожат всякаква човешка гордост, прилагани ли са?

ЗЕЕВ: И такива съществуваха.

ВЪПРОС: Какви?

ЗЕЕВ: Имаше различни.

След такива „различни“ мерки обвиненият в шпионаж симпатизант на комунистите, патриотичен индустриалец Кирил Славов няма да понесе унижението и издевателствата и ще се самоубие – хвърля се от прозореца на стаята пред очите на разпитващия го следовател Бачи Зеев. Както казва народът, „няма ненаказано добро“.

Но да продължим с търсеното на истината.

ДИМОВ: Вие в следствието на Трайчо участвувахте ли?

ЗЕЕВ: Не. На мене ми беше забранено да участвувам в следствието на Трайчо Костов.

ВЪПРОС: Кой Ви забрани?

ЗЕЕВ: Министър Христозов.

ЧОБАНОВ: След смъртта на Славов, какви следствия сте водили?

ЗЕЕВ: Сега искам да ви кажа как се получи югославската линия.

ВЪПРОС: Какво знаете по самото следствие на Трайчо, без да сте участвували?

ЗЕЕВ: Получи се чисто английска линия по следствието на Кирил Славов. Нито дума нямаше за югославците. При това положение идва нова група от Съветския съюз начело с Чернов.

ВЪПРОС: Кой месец приблизително?

ЗЕЕВ: През май или юни.

ВЪПРОС: Славов беше ли умрял?

ЗЕЕВ: Да. Идва групата на Чернов.

АВРАМОВА: 1949 година?

ЗЕЕВ: Да, 49 година. Идва групата на Чернов, Петров, Гришин и две машинописки.

ВЪПРОС: Някакъв съветник Григориев имало ли е?

ЗЕЕВ: Не знам. Идва тази група, преглежда веднага материалите и веднага казва, “следствието е неверно, никаква английска линия няма, това е чисто югославска линия” Събираме се сутринта в кабинета на Христозов всички следаватели. Идва той в кабинета. Чернов казва, че това следствие е водено неправилно, линията е чисто югославска, че имаме основна грешка и линията се сменя.

ДИМОВ: С какво се мотивира?

ЗЕЕВ: Аз не влязох в разговор, след като той ни нападна.

КОЗОВСКИ: Т.е. отпадат всички обвинения срещу Славов?

ЗЕЕВ: Той си е английски шпионин, но линията била югославска.

МИНЧЕВ: То е пак същото, защото югославците ги считаха за английски агенти.

ЗЕЕВ: На следващия ден започна следствието, започнаха го Чернов и Петров.

АВРАМОВА: На кого?

ЗЕЕВ: На Трайчо. Какво е правено не мога да кажа.

Прочетете целия протокол № 5 на Комисията по разследване на процесите от 15 май 1956 година.

Някои от разследващите активно са участвали в изобличаването и обесването на другаря си, но никъде в документите и изповедите няма да откриете чувство за вина.

Фалшификацията е разкрита, но не покаянието, а прикриването на истината ще бъде основното и през 1956 година, и през последвалия половин век.

Към част 4 >>